www.zeroshell.org Forum Index www.zeroshell.org
Linux Distribution for server and embedded devices
 
 SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups 
 ProfileProfile  Log inLog in  Log in to check your private messagesPrivate Message 

[ALIX / ZS v.3.8.1] Connectivity lost on switching the WiFi

 
Post new topic   Reply to topic    www.zeroshell.org Forum Index -> Signal a BUG
View previous topic :: View next topic  
Author Message
PatrickB



Joined: 03 Nov 2012
Posts: 50

PostPosted: Tue Nov 07, 2017 12:13 pm    Post subject: [ALIX / ZS v.3.8.1] Connectivity lost on switching the WiFi Reply with quote

Hello.

Bad news, I had to fallback 3.8.1 -> 3.7.1 due to this problem. Crying or Very sad

After upgrading, all was working fine, until I knocked to activate the WiFi. Shocked

Reminder: On my systems the WiFi is not permanently active, it is activated by knocking then auto-shuts off when the connection is idle. This is described here:
http://www.zeroshell.org/forum/viewtopic.php?t=5489

The problem is not due to my scripts, since all had been working fine with ZS 3.7.1, and works again after the fallback,
...then I could get the same issue on 3.8.1 by just ticking/unticking the checkbox "Up" for WLAN00 in the page "Network" of the GUI.

I cannot tell exactly whether it is a crash of the network services, or a hang while processing the change that prevents a reactivation, but what happens is:

1) The Alix immediately becomes non-responsive on LAN-side bridge (the WiFi is bridged to this one). The WAN side still responds to ping but of course offers no access.
2) Soon after, my script detects that the device is disconnected and reports it by flashing the Led as expected for an error.
3) The only solution then is to power off/on to reboot. Evil or Very Mad
4) After reboot all is stable again, as long as I don't try to switch the WiFi.

Technically the knock handler does this:

ifconfig WLAN00 up (or down on idle)
/etc/rc.d/init.d/network restart
then only for up it calls:
/root/kerbynet.cgi/scripts/start-wifi norestart

The crash or hang appears to occur inside this script that also handles the checkbox.

Due to the need to reboot, I could not get much for a post-mortem at this time.

Question Did someone else encounter the same issue ?
I guess that most of Users don't switch the WiFi often... But one day or another they will...

Thanks, Best regards
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.zeroshell.org Forum Index -> Signal a BUG All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group